Nový kruhový objezd na silnici z Ústí nad Labem do Teplic v Přestanově hlásí: otevřeno

18. červen 2018

Průjezd Přestanovem na Ústecku už není paralelou pro kolony a zdržení. Stavbaři už totiž dokončili okružní křižovatku na tahu mezi Děčínem a Teplicemi. Přínosem je pro řidiče i obyvatele obce, i když dokončená byla se zpožděním.

„Je to úleva nejen pro celou obec, ale i pro všechny řidiče. Je to nebe a dudy,“ popisuje Václav Pavlík, který v Přestanově bydlí už pětačtyřicet let.

Stejné pocity sdílí i starostka obce Miroslava Bechyňová ze Strany svobodných občanů: „Všichni se teď dostaneme jakýmkoliv směrem bez kolony. V tom velkém provozu, který tu je, došlo k obrovskému zklidnění dopravy.“

Někteří řidiči kamionů si stěžovali, že křižovatkou neprojedou. David Huja jako stavbyvedoucí firmy Swietelsky vysvětluje, že proto udělali ještě dodatečné úpravy: „Muselo dojít k tomu, že byl vnitřní prstenec okružní křižovatky o metr zmenšen. Nynější stav je, si myslím, už vyhovující.“

Stavba, která začala loni v květnu, nabrala zpoždění. Projekt například nepočítal se špatným podložím pod křižovatkou. Podle Davida Hujy se tak zvýšily i náklady zhruba o dva a půl milionu korun. Obec zároveň stavěla nové chodníky a veřejné osvětlení.

Celková cena tak bude zhruba 17 milionů korun. Kontrola stavby teď bude trvat maximálně dva měsíce.

„Dnešního dne bylo zahájeno přijímací řízení, kdy se bude dokladovat administrativní část stavby. Poté dojde k předání samotného díla,“ doplnil Huja. Poté by okružní křižovatka měla získat nutnou kolaudaci.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje další opravy na silnici I/13 – v druhé polovině roku tedy musí řidiči počítat s tím, že je na jejich cestě mezi Děčínem a Teplicemi budou opět zastavovat semafory.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související