Nové značení cyklotrasy v Teplicích je nepřehledné a matoucí, proto ho město nařídilo předělat

20. červenec 2021 09:20

Nepřehledná změť bílých čar. Tak prozatím vypadá značení nové teplické cyklotrasy, která má cyklistům usnadnit jízdu z lázeňského centra ven z města. Už dokončené značení musí firma odstranit a místo tlustých pruhů namalovat piktogramy s jízdním kolem. Nařídilo jí to město.

Na nedávno vyznačenou cyklotrasu se brzy nastěhuje speciální stroj. Příliš silné bílé čáry vybrousí – třeba nad Kauflandem, u teplických fotbalových Stínadel.

V navazující Denisově ulici je firma zkoušela přetřít, ale neúspěšně.

„Ta bílá vylézala nad tu černou, takže se to musí vyfrézovat, odbrousit – na to pak piktogramy a nějakou červenou barvu před těmi odbočkami, přechody, a podobně, aby to upozorňovalo na tu bezpečnost,“ nastiňuje další postup prací Jaroslav Oršuliak, majitel Druhé severočeské stavební.

„Tak jak jsme to provedli, tak to určil projekt. Naše jediné pochybení bylo, že ten náš podzhotovitel namaloval jednu tu čáru o pět centimetrů širší,“ dodává Oršuliak.

Podle mluvčího města Robina Röhricha změnu nařídil dopravní inspektorát: „Měl být užší, aby byl méně výrazný – nicméně dopravní inspektorát přehodnotil situaci, a ani ty slabší pruhy nedoporučuje. Po vymazání všech těch pruhů budou nakresleny jenom piktogramy.

Původní cena 2,5 milionu korun tak bude vyšší. „Částečně to půjde za firmou – to, co udělala špatně. Částečně to pak půjde za městem, protože na doporučení dopravního inspektorátu došlo ke změně toho projektu.

Firma Jaroslava Oršuliaka částku teprve spočítá: „My nevíme ten obsah, jaký bude, takže až se dohodne to konečné řešení, tak to naceníme, předáme to městu a tam to někdo bude schvalovat v těch komisích.“

Jakub Mráček uveze na kole celou rodinu

Jakub Mráček, opoziční zastupitel Teplic za KDU-ČSL, je nadšený cyklista, který si pro rodinu pořídil speciální vozítko.

„My máme rodinné kolo, na kterém mohu vozit své tři děti i ženu. Bohužel narážíme na to, že to zázemí je tady velmi nedostatečné – cyklostezky obecně v Teplicích znatelně chybí. Myslím si, že to hlavní příčina toho, proč tady lidé moc na kolech nejezdí – prostě tu není dostatečná infrastruktura,“ shrnuje.

Nepovedené značení cyklotrasy na Stínadlech je tak podle něj, pokud jde o cyklistiku ve městě, jenom špička ledovce.

Spustit audio

Související