Bílé pruhy nové cyklotrasy v Teplicích jsou příliš silné. Značení je nepřehledné a firma ho musí předělat

7. červenec 2021 15:31

Bezpečnější průjezd městem má cyklistům v Teplicích zajistit nově vyznačená trasa. Naváže na oblíbenou cestu k vodní nádrži Barbora v pět kilometrů vzdáleném Oldřichově. Cyklisté si ale ještě počkají, vodorovné značení se firmě nepovedlo a musí ho předělat.

„Vůbec mě to nenapadlo, přemýšlela jsem, na co to je, ale že je to na cyklostezku, to mě nenapadlo,“ podivovala se cyklistka Dana z Teplic změti silných bílých čar na úzké cestě u sportovní haly a fotbalového stadionu.

Poněkud matoucího značení si všiml také prvoligový fotbalista Teplic Admir Ljevakovič se svými dvěma malými syny: „Tak nejdřív jsem nevěděl, co se vůbec děje, a pak jsem na internetu našel, že to je nějaká cyklostezka, která vede nějak z Barbory do Šanova.“

„V projektu schváleném Dopravním inspektorátem Policie České republiky byly vyznačené pruhy takhle, jak je tady vidíme. Špatně to firma udělala v tom, že nakreslila ty pruhy skoro dvakrát tak široké, než měly být,“ vysvětlil mluvčí Teplic Robin Röhrich.

„Dopravní inspektorát přehodnotil tu situaci. Zjistil, že řidiči, ani cyklisti nejsou zvyklí na vyznačení cyklotrasy těmi plnými čarami, takže ty plné čáry zmizí úplně a nahradí je pouze piktogramy kola pro cyklistu a vyznačení směru, kudy má ten cyklista jet. Trasa pro cyklisty, kterou teď budujeme, začíná zhruba v ulici Rooseveltově a měla by končit u tzv. Atomky v Řetenicích, to znamená u sklárny,“ upřesnil Robin Röhrich.

Za nový zhruba tříkilometrový cyklokoridor město zaplatí dva a půl milionu korun.

Spustit audio