Za zbourání ruiny v Teplicích bez rozhodnutí stavebního úřadu hrozí firmě až půlmilionová pokuta

15. červenec 2021 09:13

Desítky let nedostavěná budova v Mlýnské ulici v Teplicích už neexistuje. Nechala ji zbourat firma JTH Space, která pozemky nedávno koupila. Firmě teplického developera Jaroslava Třešňáka za to teď hrozí pokuta od stavebního úřadu, protože k demolici neměla rozhodnutí od magistrátu. Společnost argumentuje nebezpečností ruiny i tím, že nedostavěný dům vlastně formálně neexistoval.

Stavební úřad má za to, že společnost JTH Space měla mít rozhodnutí o demolici. Ta to ale vidí jinak.

„Kontrolní prohlídka se konala za účasti stavebního úřadu, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, statika a naší společnosti 24. června. Na této kontrolní prohlídce bylo konstatováno, že stavba je v kritickém stavu – s ohrožením uživatelů stavby. Na základě tohoto místního šetření a prohlídky jsme přistoupili k řešení, které teď na stavbě probíhá,“ vysvětlil Martin Sklenička ze skupiny JTH Group.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových navíc podle něj v zápise uvedl, že stát nikdy vlastníkem nedostavěné budovy nebyl a k majetku se nehlásil. To Českému rozhlasu potvrdila i mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Rozhodnutí o demolici nebylo podle Martina Skleničky zapotřebí i proto, že stavba formálně neexistuje.

„Tato stavba nebyla nikdy zapsána do katastru nemovitostí, takže formálně ani z našeho pohledu neexistuje,“ potvrdil Sklenička.

Při bourání byla poškozena městská zeď na vrcholu svahu u obchodní akademie

Stavební úřad ale i přesto trvá na tom, že firma měla mít rozhodnutí o demolici.

„Byl povolena na stavební povolení, je to stavba velkého rozměru a je to stavba se vším všudy, to znamená, že má obvodové zdi, má střechu. K odstranění takové stavby je potřeba rozhodnutí stavebního úřadu. Toto rozhodnutí totiž také určuje podmínky, za jakých je možné tu stavbu odstranit – tedy dopravní cesty, kudy se bude suť odvážet nebo technologii toho bourání. Navíc v tomto objektu byla spoust komunálního odpadu, takže je potřeba zdokumentovat, kam byl odvezen,“ vysvětlil mluvčí teplického magistrátu Robin Röhrich.

Za porušení těchto formalit může JTH Space dostat až 500tisícovou pokutu. Stavební úřad už zahájil přestupkové řízení.

Spustit audio

Související