Nové informační tabule 15 obcí na Chomutovsku nabízejí informace, příběhy a legendy, které jsou s místy spojené

3. prosinec 2019 17:51

Hrušovany se nejmenují podle Hrušek, ale podle něčeho úplně jiného. Tuhle a další zajímavosti se teď můžou lidé dozvědět z nových informačních tabulí. Tabule návštěvníkům obcí přiblíží míst nejen prostřednictvím informací, ale také příběhů a legend. Nové informační tabule  představil 3. prosince Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko.

22 nových informačních tabulí popisuje zatím 15 obcí Chomutovska. Do budoucna by měly být v každé obci. Na tabulích nechybí podrobná mapa, fotografie a popis památek. Tabule ale navíc nabízejí i příběhy z historie, které se váží třeba k erbům jednotlivých obcí.

Informační tabule o Hrušovanech například popisuje, jak vznikl název obce, který s hruškami opravdu vůbec nesouvisí. Slovo hruška je odvozené od německého Grus, což je výraz pro písek. Název obce tak souvisí s charakteristikou tamního podloží, což dokládá i nedaleká pískovna.

Dobrovolný svazek obcí Chomutovsko získal na výrobu informačních tabulí dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj ve výši půl milionu korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související