Před vchodem ke Kamencovému jezeru v Chomutově má vyrůst budova kavárny i větší parkoviště

29. listopad 2019 08:50

Před hlavním vchodem do areálu Kamencového jezera v Chomutově vznikne nové Kamencové náměstí. Jeho součástí bude parkoviště, pěší zóna i budova kavárny a infocentra. Zaznělo to na veřejném setkání k proměně celého areálu, které odehrálo v chomutovském kině Svět.

V malém sále kina Svět mohli zájemci vidět vizualizace proměny celého okolí jezera. Prezentace se pak detailně zaměřila na první etapu, kterou je proměna prostoru v Přemyslově ulici. Přímo v Přemyslově ulici vznikne pěší zóna.

„Zklidní to celou tu dopravu – protože čím víc dopravu omezíte, tím víc se její intenzita sníží,“ vysvětloval architekt Zbyněk Ryška z architektonického studia Refuel, které vyhrálo architektonickou soutěž na proměnu okolí Kamencového jezera.

Na místě zbouraného tzv. „červeného hotelu“ vznikne budova kavárny a Infocentra, před kterou budou vodní prvky.

„Prostranství před areálem by se mělo změnit výrazně – místo toho hotelu by měl vzniknout veřejný prostor a zároveň by mělo být rekonstruováno parkoviště na jakési lesní parkoviště,“ doplňuje Zbyněk Ryška.

Město si nechalo prověřit zdravotní stav vzrostlých dubů červených, které před vstupem do areálu v Přemyslově ulici tvoří alej. Výsledky průzkumu výrazně proměnily plánovanou podobu budoucího Kamencového náměstí, jejich stav je totiž žalostný, čtyři stromy se musí pokácet.

„Ty stromy jsou na konci své životnosti, navíc jsou ve velmi malém rozestupu, takže jsou zdeformované a mají vychýlená těžiště. Proto tam nemohou takhle zůstat,“ vysvětlil Pavel Vágner ze společnosti Arbonet.

V diskusi lidé debatovali o plánovaném dopravním režimu jednosměrek v Přísečnické, kde město plánuje jednosměrku směrem do centra. Lidé chtějí, aby ulice zůstala obousměrná. Podle radnice je to možné za předpokladu, že zmizí 5 plánovaných parkovacích míst.

Práce mají začít podle vedení města na podzim příštího anebo na jaře přespříštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související