Non plus ultra
Z latiny to můžeme přeložit jako – dál už nic, volněji – nad to není a takové je prý tohle starodávné vánoční cukroví.
Suroviny:
250 g hladké mouky
170 g másla
50 g cukru moučky, případně 1 žloutek
3 bílky a 280 g cukru na sníh
meruňková marmeláda, případně lískové oříšky
Postup:
- Z mouky, másla a cukru vypracujeme hladké těsto. Žloutek použijeme jen, pokud se těsto příliš drobí. Necháme odpočinout v chladu.
- Těsto vyválíme na stéblo silně, formičkou vykrájíme malá kolečka a přeneseme je na pečicí papír na plechu.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něj postupně zašleháme cukr.
- Lžičkou klademe na polovinu koleček kopečky sněhu, případně na ně ještě položíme lískový oříšek a dáme do střední trouby upéci do žluta. Hlídáme, aby okraje příliš neztmavly.
- Neozdobená kolečka potřeme meruňkovou marmeládou a přilepíme na ně kolečka se sněhovým zdobením.
Doslovný přepis ze starého receptu: jak jsou levné, tak jsou dobré a hezké, zkrátka non plus ultra...
Související
-
Datle – cukroví, po kterém neztloustnete
Plody datlovníku jsou složeny převážně ze sacharidů. Přírodní cukry tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek a datle se tak stávají nejlepší náhražkou sladkostí, pro...
-
Tipy na zdravější vánoční cukroví aneb Jak mlsat a nepřibrat
Jak si užít vánoční hodování, a přitom „nehřešit“? To je každoroční noční můra těch, kteří se jinak celý rok snaží žít zdravě. Poradíme vám, jak mlsat, a při tom ne...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.