Non plus ultra

Z latiny to můžeme přeložit jako – dál už nic, volněji – nad to není a takové je prý tohle starodávné vánoční cukroví.

Suroviny:

250 g hladké mouky

170 g másla

50 g cukru moučky, případně 1 žloutek

3 bílky a 280 g cukru na sníh

meruňková marmeláda, případně lískové oříšky

Postup:

  1. Z mouky, másla a cukru vypracujeme hladké těsto. Žloutek použijeme jen, pokud se těsto příliš drobí. Necháme odpočinout v chladu.
  2. Těsto vyválíme na stéblo silně, formičkou vykrájíme malá kolečka a přeneseme je na pečicí papír na plechu.
  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, pak do něj postupně zašleháme cukr.
  4. Lžičkou klademe na polovinu koleček kopečky sněhu, případně na ně ještě položíme lískový oříšek a dáme do střední trouby upéci do žluta. Hlídáme, aby okraje příliš neztmavly.
  5. Neozdobená kolečka potřeme meruňkovou marmeládou a přilepíme na ně kolečka se sněhovým zdobením.

Doslovný přepis ze starého receptu: jak jsou levné, tak jsou dobré a hezké, zkrátka non plus ultra...

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.