Perníčky

Začněte včas, protože potřebují delší čas na rozležení.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce  medu
  • 1 kypřicí prášek do perníku nebo 2 lžičky perníkového koření a 1 kypřicí prášek
  • půl lžičky sody
  • Na zdobení – různobarevné tubičky nebo poleva z 1 bílku a cukru moučky

Postup:

  1. Do hladka utřeme vejce s cukrem a měkkým máslem, zapracujeme med. Med potřebujeme tekutý, pokud je zcukernatělý, opatrně ho nahřejeme v teplé vodní lázni.
  2. Nakonec zapracujeme mouku s práškem a sodou. Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do ledničky odležet – klidně i do druhého dne.
  3. Těsto rozválíme na stéblo silně, vykrájíme tvary podle libosti a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme asi 8 minut a před zdobením necháme perníčky vychladnout.
  5. Zdobíme buď pomocí speciálních tubiček s bílou nebo barevnou polevou nebo si připravíme polevu vlastní. Utřeme asi 10 lžic prosátého cukru moučky s bílkem do husta, můžeme přidat na špičku nože škrobu a pokud je poleva příliš hustá, naředíme pár kapkami citronu. Z pečicího papíru uděláme malý kornoutek, ustřihneme špičku na malý otvor, naplníme polevou a zdobíme. Necháme dobře zaschnout.

    Mohlo by vás zajímat