Vepřová panenka na žampionech

Nákladnější, ale proč si jednou za čas nedopřát…

Ingredience
  • 1 vepřová panenka
  • miska čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany na vaření nebo šlehačky
  • 2-3 lžíce portského vína (můžeme vynechat)
  • 4 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • hladká mouka

Postup:

  1. Očištěnou panenku nakrájíme na plátky, rukou jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme z obou stran hladkou moukou.
  2. Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a na tomto základu z obou stran opečeme připravené maso, vyndáme ho na teplý talíř a pokračujeme.
  3. Do výpeku vložíme očištěné nakrájené žampiony, opečeme, pak mírně podlijeme a vydusíme na tuk.
  4. Zaprášíme troškou hladké mouky, osmahneme, přidáme portské a smetanu a vaříme asi čtvrt hodinky. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
  5. Podáváme s dušenou rýží.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.