Vepřová panenka na žampionech
Nákladnější, ale proč si jednou za čas nedopřát…
Ingredience
- 1 vepřová panenka
- miska čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany na vaření nebo šlehačky
- 2-3 lžíce portského vína (můžeme vynechat)
- 4 lžíce oleje
- sůl, pepř
- hladká mouka
Postup:
- Očištěnou panenku nakrájíme na plátky, rukou jemně naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme z obou stran hladkou moukou.
- Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a na tomto základu z obou stran opečeme připravené maso, vyndáme ho na teplý talíř a pokračujeme.
- Do výpeku vložíme očištěné nakrájené žampiony, opečeme, pak mírně podlijeme a vydusíme na tuk.
- Zaprášíme troškou hladké mouky, osmahneme, přidáme portské a smetanu a vaříme asi čtvrt hodinky. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
- Podáváme s dušenou rýží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.