Znojemská vepřová pečeně

Klasika je z masa hovězího, ale i z vepřového vám bude chutnat.

Ingredience
  • 500-600 g vepřové kýty
  • 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce červeného vína
  • mletá paprika, 5-6 celých pepřů, sůl
  • vývar
  • kousek tvrdého chleba
  • 2-3 sterilované okurky

Postup:

  1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a rozpečeme ji.
  2. Na tomto základu opečeme ze všech stran na kostky nakrájené maso, aby se zatáhlo.
  3. Osolíme, přidáme koření a hořčici, zakápneme vínem a necháme chvilku rozvonět. Pak podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme, až je maso měkké.
  4. Podle potřeby zahustíme nastrouhaným tvrdým chlebem, přidáme na kostičky nakrájené okurky a dodusíme.
  5. Podáváme s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.