Znojemská vepřová pečeně

Klasika je z masa hovězího, ale i z vepřového vám bude chutnat.

Ingredience
  • 500-600 g vepřové kýty
  • 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce červeného vína
  • mletá paprika, 5-6 celých pepřů, sůl
  • vývar
  • kousek tvrdého chleba
  • 2-3 sterilované okurky

Postup:

  1. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a rozpečeme ji.
  2. Na tomto základu opečeme ze všech stran na kostky nakrájené maso, aby se zatáhlo.
  3. Osolíme, přidáme koření a hořčici, zakápneme vínem a necháme chvilku rozvonět. Pak podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme, až je maso měkké.
  4. Podle potřeby zahustíme nastrouhaným tvrdým chlebem, přidáme na kostičky nakrájené okurky a dodusíme.
  5. Podáváme s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.