Znojemská vepřová pečeně
Klasika je z masa hovězího, ale i z vepřového vám bude chutnat.
Ingredience
- 500-600 g vepřové kýty
- 150 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce červeného vína
- mletá paprika, 5-6 celých pepřů, sůl
- vývar
- kousek tvrdého chleba
- 2-3 sterilované okurky
Postup:
- Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a rozpečeme ji.
- Na tomto základu opečeme ze všech stran na kostky nakrájené maso, aby se zatáhlo.
- Osolíme, přidáme koření a hořčici, zakápneme vínem a necháme chvilku rozvonět. Pak podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme, až je maso měkké.
- Podle potřeby zahustíme nastrouhaným tvrdým chlebem, přidáme na kostičky nakrájené okurky a dodusíme.
- Podáváme s rýží.
Související
-
Vepřová pečeně na ajvaru
Ajvar je obvykle pasta z pečených paprik, někdy s přídavkem pečeného lilku, česneku a chilli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.