Perníkový chlebíček
Použijeme žitnou mouku.
Ingredience
- 250 g celozrnné, jemně mleté žitné mouky
- 300 ml mléka
- 120 ml oleje
- 120 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 1/2 kypřicího prášku do perníku
- 1 lžíce medu
- případně tuk a mouka do formy, cukr moučka na posypání
Postup:
- Do mléka vmícháme med, aby se rozpustil, pak vmícháme olej a vejce.
- Do mouky vmícháme cukr, kakao a kypřicí prášek.
- Tekutou směsí zaděláme těsto a hned vlijeme do silikonové formy nebo formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou.
- V mírnější troubě (150-155 stupňů) pečeme asi tři čtvrtě hodiny. A jako vždy uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené. Po zapíchnutí a vytažení by špejle měla být suchá. Zchladlý moučník můžeme poprášit cukrem moučkou nebo polít polevou.
Související
-
Perníkový likér
Neumíte si představit vánoce bez perníkové vůně a přitom jste je nestihli upéct? Snadná pomoc – připravte si perníkový likér!
-
Bramborové placky s medem a perníkem
Hezky česky, staročesky. I když brambory se do našich zemí dostaly až v 17. století a staročeština končila už v 15. století…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.