Křehký koláč
Ovoce můžete střídat podle chuti.
Ingredience
- 240 g hladké mouky
- 160 g másla
- 80 g cukru moučky
- Náplň: 1 ricotta, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžička pudinkového prášku, případně 1 vanilkový cukr a 50 ml šlehačky
- 1 pomeranč
Postup:
- Mouku smícháme s cukrem, nakrájíme do toho máslo a rychle zpracujeme na těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme na hodinu do chladničky.
- Náplň připravíme smícháním všech surovin – ricotta, cukr, šlehačka, vejce, pudinkový prášek a případně i vanilkový cukr, zvlášť je-li ovoce kyselejší.
- Těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku a vyložíme jím koláčovou formu – vytvarujeme i na okraje. Zbylé těsto odkrojíme.
- Náplň rovnoměrně rozvrstvíme na těsto a ze zbylého těsta vyválíme tenké prameny a vytvoříme mřížku na náplni.
- Vložíme do středně předehřáté trouby a asi 40 až 45 minut pečeme, až okraje zrůžoví.
- Krájíme až po zchladnutí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.