Guláš z hlívy ústřičné. Zdravý a jednoduchý pokrm, na kterém si jistě pochutnají nejen vegetariáni
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.
V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou. Uvařit si ale můžete i bezmasou variantu guláše!
- 600 g hlívy ústřičné
- 600 g cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 rajský protlak (80 g)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce majoránky
- sádlo nebo olej
- pepř a sůl
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organizmu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná znali již před staletími staří Číňané.
Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.
Postup:
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova.
Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu.
Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl.
Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
Necháváme vydusit všechnu vodu až do fáze, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody.
Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy.
Ve finále zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu.
Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané slabými proužky cibule, kterou si můžeme předem dozlatova osmažit.
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?
Dobrou chuť!
Související
-
Jak si vypěstovat vlastní houby doma? U hlívy ústřičné či žampionů může být sklizeň téměř celoroční
Připravili jsme pro vás speciální houbařskou radioporadnu a současně zahrádkářskou výzvu. Pokud by to chtěl někdo vyzkoušet, tak poradíme, jak si vypěstovat vlastní houby.
-
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Suroviny: cca 500g hlívy ústřičné, vepřové sádlo, 30g mouky, 3 - 4 stroužky česneku, majoránku, papriku, mletý pepř, sůl.
-
Hlíva na divoko. Zázračnou houbu znali už staří Číňané, je delikatesou a velkým gurmánským zážitkem
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i nám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka