Mrkvový závin

Méně obvyklé, ale moc dobré.

Ingredience
  • 200 g listového těsta
  • 300 g mrkve, případně část nahradit jablkem – podle chuti
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce cukru – podle chuti
  • 1 lžička pudinkového prášku
  • skořice mletá
  • citronová kůra a šťáva
  • 1 vejce

Postup:

  1. Mrkev oškrábeme, nastrouháme a přimícháme rozinky, citronovou šťávu, trochu citronové kůry, skořici, cukr a lžičku pudinkového prášku, který vstřebá vlhkost.
  2. Těsto rozválíme do tenka na obdélník, rovnoměrně na něj rozvrstvíme mrkvovou náplň a necháme kousek volného těsta na jedné z kratších stran. Ten volný kousek potřeme rozkvedlaným vajíčkem, lépe se pak slepí a náplň nevytéká.
  3. Zahneme delší boční strany asi na 1 cm a z kratší strany zavineme směrem k té vajíčkem potřené straně. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a umístíme švem dolů.
  4. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, párkrát propíchneme špejlí a dáme do trouby předem vyhřáté na 200 stupňů. Upečeme do zlatova. Před krájením necháme raději vystydnout.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.