Řízky ve šlehačce
Dietáři teď musí zavřít oči.
Ingredience
- 4 vepřové řízky – kýta nebo krkovice
- 2 cibule
- 300-400 ml šlehačky
- sůl, případně pepř
- vejce, hladká mouka a strouhanka na trojobal
- tuk na smažení
Postup:
- Řízky naklepeme, nařízneme jim okraje, aby se nekroutily, osolíme a kdo rád, tak i opepří.
- Pak řízky obalíme nejdřív v hladké mouce, pak v rozkvedlaném vejci a nakonec ve strouhance a usmažíme v rozehřátém tuku.
- Do pekáče na dno dáme na kolečka nakrájenou cibuli, na ni položíme řízky, poklademe je kolečky cibule, zalijeme šlehačkou a dáme do vyhřáté trouby zapéci. V malých zapékacích formách můžeme připravit porce zvlášť.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.