Pečený bůček se zelím

To je taková česká zimní klasika.

Ingredience
  • 500-600 g pěkného bůčku
  • sůl
  • kmín
  • 1 bílé zelí
  • 2 středně velké cibule
  • 2-3 lžíce másla
  • ocet, cukr

Postup:

  1. Maso opláchneme, osušíme, povrch s kůží nakrájíme na proužky nebo čtverečky, lépe se pak vypeče sádlo. Osolíme, okmínujeme a dáme do pekáče. Mírně podlijeme a v předehřáté troubě pečeme. Nejdřív víc zostra, po půlhodině oheň trochu stáhneme a dopékáme.
  2. Zelí nakrájíme na nudličky, v hrnci osolíme, okmínujeme a zalijeme vodou. Vaříme ne úplně do měkka, nemělo by být rozblácené.
  3. Obě cibule nakrájíme nadrobno a jednu osmahneme na másle pěkně do jemně zlatova.
  4. Uvařené zelí scedíme, vmícháme do něj osmahnutou i syrovou cibuli, podle chuti dosolíme a doladíme octem a cukrem. Zpočátku raději méně.
  5. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s velkou porcí zelí a houskovými nebo bramborovými knedlíky.

Související

  • Nebeský bůček

    Suroviny: 750g bůčku, půlka větší hrušky, půl lžičky zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 malá cibulka, 5 lžic sojové omáčky, 4 lžíce bílého vína, 2 lžíce sezamového semí...

  • Pečený bůček se zelím

    Česká klasika, která jednou za čas potěší i ty, kteří hlídají kilojouly.

  • Vařený bůček

    To by až takový zázrak nebyl, ale obalený v kořenící směsi, to už k zázraku daleko nemá.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.