Tříkrálový koláč

Je jen na vás, jestli upečete jeden velký nebo několik menších...

Suroviny: 

150 g hladké mouky

100 g másla

4 lžíce cukru moučky

1 žloutek

pár kapek citronového aroma

asi 400 g směsi sušeného ovoce (švestky, meruňky, datle, fíky, citronát...)

4 lžíce marmelády – podle chuti (rybízová, meruňková...)

případně hrst ořechů

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku a cukr, promícháme, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo a žloutek a zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do mikrotenu a dáme odpočinout do ledničky.
  2. Mezitím si připravíme směs sušeného ovoce, opláchneme ho, osušíme a nakrájíme na menší kousky, případně přidáme i nasekané ořechy a smícháme s marmeládou, která by to měla pěkně spojit.
  3. Těsto vyválíme na stéblo silně, přeneseme do dortové formy nebo do několika menších formiček a lehce vytáhneme na okraj – asi 1-2 cm. Dno několikrát propíchneme vidličkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů zapéci jen do jemně růžova, trvá to tak 12 až 15 minut.
  4. Do takto předpečeného korpusu navrstvíme připravenou směs sušeného ovoce a znovu pečeme už při nižší teplotě, stačí 170 stupňů. Hlídáme, aby okraje příliš nezhnědly, za 15-20 minut by měl být koláč dopečený.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.