Vegetariánské špagety
Gomasio jsou opražená semínka (sezam nebo dýně), smíchaná a prohřátá ideálně s mořskou solí a pak krátce, ne úplně najemno rozmixovaná.
Suroviny:
4 porce špaget
kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, třetina celeru)
1 malá cuketa
2 cibule
1 rajče
1 malý rajský protlak
dýňové gomasio
sůl
olej
1 lžička medu
balkánský sýr na posypání
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak na tom osmahneme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme a krátce dusíme.
- Přidáme nakrájené rajče a cuketu, podle chuti přidáme gomasio (nebo osolíme), přidáme rozmíchaný protlak a lžičku medu a dodusíme. Hlídáme tekutinu, aby se zcela neodpařila a směs se nepřipálila.
- Mezitím uvaříme špagety v osolené vodě tak, jak jsme zvyklí, na talíři pak špagety se zeleninovou směsí ještě posypeme strouhaným balkánským sýrem nebo jiným sýrem podle vlastní chuti. Přizdobíme třeba řeřichovými výhonky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.