Domácí sušenky
Když chcete vědět, co jíte, pak je lepší i sušenky si upéct doma a z prověřených surovin.
Suroviny:
600 g hladké mouky
300 g cukru
300 g másla nebo hery
3 vajíčka
1 prášek do pečiva
citronová kůra
případně marmeláda na slepování a čokoládová poleva na zdobení
Postup:
1. Do mouky prosejeme kypřicí prášek, přidáme cukr, nasekaný tuk, vejce, citronovou kůru a vypracujeme těsto. Citron dobře omyjeme nebo použijeme kůru v sáčku.
2. Těsto rozválíme asi na půl cm vysoký plát, vykrájíme libovolné tvary nebo jen rozkrájíme rádýlkem a na plechu s pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě upečeme.
3. Vychladlé sušenky můžeme slepovat pikantní marmeládou a povrch můžeme zdobit čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.