Šlehačková bublanina

Bublaninu máme spojenou s létem, ale zachutná i v zimě.   

Suroviny:

3 vejce

200-250 ml šlehačky

tři čtvrtě hrnku cukru

3 lžíce bílého jogurtu

2 hrnky polohrubé mouky

1 kypřicí prášek

třešně, višně, meruňky nebo i kompotované ovoce, předem scezené z nálevu

Postup:

  1. Vejce ušleháme s cukrem, přišleháme šlehačku a jogurt a nakonec přišleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  2. Těsto vlijeme na menší plech vyložený pečicím papírem, poklademe ovocem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Ovoce můžeme předem poprášit moukou, nepropadne pak až ke dnu.
  3. Pečeme asi 30-35 minut, uděláme test špejlí, je-li už moučník propečený.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.