Šlehačková bublanina
Bublaninu máme spojenou s létem, ale zachutná i v zimě.
Suroviny:
3 vejce
200-250 ml šlehačky
tři čtvrtě hrnku cukru
3 lžíce bílého jogurtu
2 hrnky polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
třešně, višně, meruňky nebo i kompotované ovoce, předem scezené z nálevu
Postup:
- Vejce ušleháme s cukrem, přišleháme šlehačku a jogurt a nakonec přišleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme na menší plech vyložený pečicím papírem, poklademe ovocem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Ovoce můžeme předem poprášit moukou, nepropadne pak až ke dnu.
- Pečeme asi 30-35 minut, uděláme test špejlí, je-li už moučník propečený.
Související
-
Hokaidová bublanina
Dýně hokaido dá těstu krásně sytě žlutou barvu a ovoce si doplňte podle vlastní chuti.
-
Jogurtová bublanina s třešněmi
Blíží se nová ovocná sklizeň, je nejvyšší čas provětrat regály s kompoty. Anebo si počkejte na čerstvé třešně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.