Zelňačka s houbami
Zelňačka bývala součástí tradičního štědrovečerního menu.
Suroviny:
1/2 kg kysaného zelí
3-4 brambory
1 střední cibule
hrst sušených švestek
hrst sušených hub
1-2 bobkové listy
5 nových koření
4 celé pepře
mletá sladká paprika, případně špetka pálivé
1 kelímek kysané smetany
sůl
2 lžíce sádla
případně 1 lžíce hladké mouky
Postup:
- V osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory. Nerozvařit!
- Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a houby a vaříme. Po deseti minutách přidáme sušené švestky a dovaříme, až je zelí měkké.
- Do zelí vmícháme rozkvedlanou kysanou smetanu a krátce povaříme. Přidáme uvařené brambory a kdo rád hutnější polévku, zahustí v závěru vaření trochou hladké mouky (1 lžíce) rozmíchané v troše studené vody.
- Uzené a klobásku přidejte až o masopustu, na Štědrý den by maso nemělo přijít na stůl.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka