Zelňačka s houbami

Zelňačka bývala součástí tradičního štědrovečerního menu.

Suroviny:

1/2 kg kysaného zelí

3-4 brambory

1 střední cibule

hrst sušených švestek

hrst sušených hub

1-2 bobkové listy

5 nových koření

4 celé pepře

mletá sladká paprika, případně špetka pálivé

1 kelímek kysané smetany

sůl

2 lžíce sádla

případně 1 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. V osolené vodě uvaříme na kostky nakrájené brambory. Nerozvařit!
  2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a houby a vaříme. Po deseti minutách přidáme sušené švestky a dovaříme, až je zelí měkké.
  3. Do zelí vmícháme rozkvedlanou kysanou smetanu a krátce povaříme. Přidáme uvařené brambory a kdo rád hutnější polévku, zahustí v závěru vaření trochou hladké mouky (1 lžíce) rozmíchané v troše studené vody.
  4. Uzené a klobásku přidejte až o masopustu, na Štědrý den by maso nemělo přijít na stůl.

Související