Šťavnatý koláč

Je to pracnější, ale výsledek stojí za to.

Suroviny:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 žloutek

4-5 lžic cukru

asi 700 g nakyslých jablek

citronová šťáva

1 panáček rumu

mletá skořice

1 lžíce bramborového škrobu

trochu mléka

špetka soli

Postup:

  1. Z mouky, měkkého másla, žloutku, dvou lžic cukru a špetky soli vypracujeme hladké těsto a dáme v mikrotenu na půlhodiny do chladu.
  2. Jablka oloupeme, vykrájíme, nakrájíme na osminky, pokapeme citronem, rumem, poprášíme zbylým cukrem smíchaným se škrobem a skořicí. Promícháme.
  3. Z těsta odebereme asi dvě třetiny, vyválíme, vložíme do koláčové formy, vytáhneme do boků a rozvrstvíme jablečnou náplň.
  4. Ze zbylého těsta vyválíme kruh, okraje těsta ve formě potřeme vodou a položíme vyválený kruh a okraje stiskneme. Pokud zbylo těsto, ještě je vyválíme a vykrájíme lístky, které dáme na povrch koláče. Potřeme mlékem, propícháme špejlí a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 45 minut.

 

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Marie Vořechovská!

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.