Segedínská krkovice

Variace na segedínský guláš. 

Suroviny:

4 plátky krkovice

350 g kysaného zelí

2 středně velké cibule

150 ml šlehačky

směs sladké a pálivé mleté papriky

sádlo

sůl

hladká mouka na zahuštění

Postup:

  1. Plátky krkovice naklepeme, nakrojíme okraje asi 1 cm hluboko a osolíme.
  2. Cibuli nakrájíme a na sádle zpěníme, pak na ní opečeme plátky krkovice z obou stran.
  3. Poprášíme mletou paprikou, zalijeme asi půl litrem vody nebo vývaru, zakryjeme a dusíme skoro do měkka.
  4. Pak přidáme kysané zelí, které předem neproplachujeme a dodusíme.
  5. V závěru zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané v trošce studené vody, když šťáva zhoustne, přilijeme šlehačku a necháme ještě krátce povařit.
  6. Podáváme s vařenými bramborami, pokud chceme jako přílohu houskový knedlík, pak přidáme víc vývaru a uděláme omáčku.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.