Maďarská zelňačka

Ale s českým fortelem vařená!   

Suroviny:

500 g brambor

250 g kysaného zelí

4 dl kysané smetany

1 dobrá klobása nebo kousek uzeného masa

4 lžíce hladké mouky

1 lžíce sladké mleté papriky

3-4 lžíce másla

2 žloutky

trochu mléka

sůl

kmín

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, dáme sůl a kmín a dáme vařit.
  2. Po chvíli přidáme zelí (pokud má dlouhé nudličky, překrájíme ho), klobásu nakrájenou na kolečka nebo nakrájené uzené maso a uvaříme do měkka.
  3. Mouku rozmícháme v kysané smetaně, přidáme do polévky, povaříme a nakonec vylepšíme mletou paprikou, kterou rozetřeme do másla a přidáme i žloutky rozkvedlané v troše mléka. Naposledy povaříme.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.