Maďarská zelňačka
Ale s českým fortelem vařená!
Suroviny:
500 g brambor
250 g kysaného zelí
4 dl kysané smetany
1 dobrá klobása nebo kousek uzeného masa
4 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké mleté papriky
3-4 lžíce másla
2 žloutky
trochu mléka
sůl
kmín
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, dáme sůl a kmín a dáme vařit.
- Po chvíli přidáme zelí (pokud má dlouhé nudličky, překrájíme ho), klobásu nakrájenou na kolečka nebo nakrájené uzené maso a uvaříme do měkka.
- Mouku rozmícháme v kysané smetaně, přidáme do polévky, povaříme a nakonec vylepšíme mletou paprikou, kterou rozetřeme do másla a přidáme i žloutky rozkvedlané v troše mléka. Naposledy povaříme.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!
Související
-
Vídeňská zelňačka
Jméno má podle párků, které můžete vyměnit a máte pak třeba zelňačku debrecínskou…
-
Zelňačka po luhačovsku
Snad ten recept měl přijít na řadu dřív, bývá to dobrý „spravováček“ po silvestrovských oslavách, ale zahřeje a potěší i jindy v průběhu zimy…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.