Zeleninová pomazánka nebo salát
Nepohrdne ani odmítač zeleniny!
Suroviny:
5 mrkví
půl celeru
150 g eidamu
4-5 lžic majonézy
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
naťová cibulka
Postup:
- Očištěnou zeleninu nastrouháme (celer nahrubo, mrkev najemno), nastrouháme i sýr a smícháme.
- Majonézu ochutíme hořčicí, solí, pepřem a přidáme nakrájenou naťovou cibulku.
- Zeleninu se sýrem promícháme s ochucenou majonézou.
- Můžeme podávat i jako přílohu třeba ke grilovanému masu nebo jako salát s kouskem pečiva. Pokud budeme mazat na chleba nebo veku, je lepší nejdřív pečivo potřít tenoučkou vrstvou másla nebo margarinu, pomazánka je šťavnatá a pečivo by brzy rozmočila.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.