Zeleninová pomazánka nebo salát

Nepohrdne ani odmítač zeleniny!

Suroviny:

5 mrkví

půl celeru

150 g eidamu

4-5 lžic majonézy

1 lžíce plnotučné hořčice

sůl

pepř

naťová cibulka

Postup:

  1. Očištěnou zeleninu nastrouháme (celer nahrubo, mrkev najemno), nastrouháme i sýr a smícháme.
  2. Majonézu ochutíme hořčicí, solí, pepřem a přidáme nakrájenou naťovou cibulku.
  3. Zeleninu se sýrem promícháme s ochucenou majonézou.
  4. Můžeme podávat i jako přílohu třeba ke grilovanému masu nebo jako salát s kouskem pečiva. Pokud budeme mazat na chleba nebo veku, je lepší nejdřív pečivo potřít tenoučkou vrstvou másla nebo margarinu, pomazánka je šťavnatá a pečivo by brzy rozmočila.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.