Závitek s anglickou slaninou a švestkami

Švestky jsou sušené a dodají závitku zajímavou chuť.

Suroviny:

4 plátky z plecka nebo kýty

4 plátky anglické slaniny

sušené švestky

sůl

pepř

2 lžíce sádla, nebo 3 lžíce oleje

1 cibule

hladká mouka

Postup:

  1. Plátky masa naklepeme, mírně osolíme, opepříme, položíme na ně plátek anglické slaniny a 2-3 švestky. Zabalíme a nití ovážeme.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém tuku, opečeme v tom závitky ze všech stran, podlijeme a pod pokličkou zvolna dusíme do měkka, občas závitky otočíme.
  3. Když je maso měkké, vyndáme závitky na teplý talíř a šťávu zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, necháme provařit.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.