Perník s citrónovou polevou
Hrnková rychlovka, kterou poleva povýší minimálně o stupeň!
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru (nemusí být celý)
1 hrnek mléka
asi třetinu hrnku oleje
2 vejce
1 kypřicí prášek do perníku (nebo kypřicí prášek a 2 lžičky perníkového koření)
hrst rozinek nebo sušených brusinek
citronová poleva v prášku
Postup:
- Mouku smícháme s práškem a cukrem.
- Přilijeme mléko, olej, přidáme vejce a elektrickými metličkami ušleháme do hladka. Nakonec vmícháme rozinky.
- Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný menší plech (nebo ho vyložíme pečicím papírem) a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
- Necháme zchladnout a pak přelijeme citronovou polevou, kterou připravíme podle návodu na sáčku. Případně si uděláme polevu domácí: 200 g cukru moučky utřeme se 4 lžícemi citronové šťávy. Místo citronové šťávy můžeme použít pomerančovou. Polevu hned po dohotovení rozetřeme na zchladlý perník.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.