Perník s citrónovou polevou

Hrnková rychlovka, kterou poleva povýší minimálně o stupeň!

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru (nemusí být celý)

1 hrnek mléka

asi třetinu hrnku oleje

2 vejce

1 kypřicí prášek do perníku (nebo kypřicí prášek a 2 lžičky perníkového koření)

hrst rozinek nebo sušených brusinek

citronová poleva v prášku

Postup:

  1. Mouku smícháme s práškem a cukrem.
  2. Přilijeme mléko, olej, přidáme vejce a elektrickými metličkami ušleháme do hladka. Nakonec vmícháme rozinky.
  3. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný menší plech (nebo ho vyložíme pečicím papírem) a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
  4. Necháme zchladnout a pak přelijeme citronovou polevou, kterou připravíme podle návodu na sáčku. Případně si uděláme polevu domácí: 200 g cukru moučky utřeme se 4 lžícemi citronové šťávy. Místo citronové šťávy můžeme použít pomerančovou. Polevu hned po dohotovení rozetřeme na zchladlý perník.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.