Posvícenské koláče

Na posvícení prostě musí být mísa s koláči...

Suroviny a postup: Do půl šálku vlahého mléka oslazeného lžicí cukru rozdrobíme 3 dkg kvasnic, přidáme 3 lžíce hladké mouky a v teple necháme vzejít kvásek. Do pěny utřeme 20 dkg másla, 15 dkg cukru a 3 žloutky a těsto pak zaděláme ze směsi půl kg hladké a půl kg hrubé mouky, kvásku a vlahého mléka podle potřeby. Nezapomeneme na trošku soli. Vypracováváme vařečkou, až se dělají puchýře a pak necháme v klidu a teple pod utěrkou vykynout. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, vytlačíme důlek (například dnem malé sklenky, které smočíme v mouce) a plníme ochuceným tvarohem nebo povidly nebo makovou nádivkou. Nebo můžeme tvořit šátečkové vázané koláče.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!