Martinské rohlíčky

Do 11. listopadu ještě chybí...

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 60 g cukru, sůl, citronová kůra, třetina litru mléka, 20 g droždí, 140 g vlahého másla, 4 žloutky, náplně a vajíčko na potření.

Pracovní postup: Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a kůru, zaděláme vzešlým kváskem, přidáme máslo a žloutky. Těsto necháme hodinu kynout, pak vyválíme a rozkrájíme na trojúhelníky. Plníme libovolnou náplní (mákem, tvarohem, džemem) a svineme do rohlíčků. Dáme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A AUTORKA RECEPTU ALENA SVATOŠOVÁ!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.