Pečený bůček s melounem
Suroviny: 600g vepřového prorostlého bůčku, 500g červeného melounu, 2dc černého piva, 1dc rumu, 3 polévkové lžíce marmelády (švestková nebo rybízová), 6 stroužků česneku, trocha cukru, trocha citrónové šťávy, mletý pepř a sůl.
Postup: Meloun oloupeme, nakrájíme na kostky asi tak 3x3 cm. Vepřový bůček nakrájíme také na kostky, které osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.Takto připravený bůček dáme do mísy, zalijeme rumem, přiklopíme a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den masové kostky rozložíme do pekáčku, přelijeme je pivem, přiklopíme a pečeme v troubě při 170 stupních asi 60 minut. Občas to promícháme. Potom pekáč odklopíme, přidáme polovinu melounů a společně to dopečeme doměkka a dozlatova. Těsně před koncem (asi 5 minut) přidáme druhou polovinu melounu. Vypečenou šťávu slijeme do kastrůlku, vmícháme do ní marmeládu a krátce povaříme. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.