Losos v listovém těstě
Suroviny: Polovinu lososa překrojeného po délce, 3 mrkve, 1 malý pórek, 5 celých šafránů, kousek másla, citron, vejce, půl kila listového těsta, 150g smetanového sýra, 100g listového špenátu, sůl, bílý pepř, sezam, trochu máku, 2dc sladké smetany, 2dc rybího vývaru, 1dc bílého vína.
Postup: Mrkev a pórek nakrájíme na tenké, dlouhé proužky. Krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a orestujeme na másle. Přidáme šafrán a opečeme dozlatova. Listové těsto vyválíme na velký plát, na jednu polovinu rozprostřeme vychladlou zeleninu, na to rybu v celku (omytou, vykostěnou a bez kůže), osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a navrch dáme kousky smetanového sýra. Celou tu rybu zakryjeme osušeným listovým špenátem a překryjeme druhou polovinou těsta. Rádýlkem odkrojíme zbytečné okraje (do tvaru ryby) a těsto v místě spojení přitlačíme. Dáme na vymazaný plech. Ze zbylého těsta uděláme pásky ze kterých na rybě vytvoříme mřížku. Potřeme ji rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a sezamem. Upečeme dozlatova (30 minut na 180 stupňů). Omáčka: Rybí vývar uvaříme s vínem (zredukujeme asi na dvě třetiny), přidáme smetanu a povaříme.
DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.