Kaštanová polévka

Suroviny: 500g jedlých kaštanů, 3/4 litru masového vývaru, 100g bílého chleba, sůl, bílý pepř, cukr a 2 lžíce másla.

Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dokud nezačnou odpadávat slupky. Potom je oloupeme, vložíme do masového vývaru a vaříme asi 30 minut. Vyndáme 8 kaštanů. Zbylé kaštany spolu s vývarem procedíme. Z chleba odkrojíme kůrku a zbytek rozlámeme do polévky, chvíli vaříme. Nakonec osolíme, opepříme, podle chuti osladíme a těsně před podáváním přidáme kousek másla. 8 kaštanů posekáme a zamícháme do polévky.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.