Kaštanová polévka
Suroviny: 500g jedlých kaštanů, 3/4 litru masového vývaru, 100g bílého chleba, sůl, bílý pepř, cukr a 2 lžíce másla.
Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dokud nezačnou odpadávat slupky. Potom je oloupeme, vložíme do masového vývaru a vaříme asi 30 minut. Vyndáme 8 kaštanů. Zbylé kaštany spolu s vývarem procedíme. Z chleba odkrojíme kůrku a zbytek rozlámeme do polévky, chvíli vaříme. Nakonec osolíme, opepříme, podle chuti osladíme a těsně před podáváním přidáme kousek másla. 8 kaštanů posekáme a zamícháme do polévky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.