Kaštanová polévka
Suroviny: 500g jedlých kaštanů, 3/4 litru masového vývaru, 100g bílého chleba, sůl, bílý pepř, cukr a 2 lžíce másla.
Kaštany nařízneme do kříže a pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dokud nezačnou odpadávat slupky. Potom je oloupeme, vložíme do masového vývaru a vaříme asi 30 minut. Vyndáme 8 kaštanů. Zbylé kaštany spolu s vývarem procedíme. Z chleba odkrojíme kůrku a zbytek rozlámeme do polévky, chvíli vaříme. Nakonec osolíme, opepříme, podle chuti osladíme a těsně před podáváním přidáme kousek másla. 8 kaštanů posekáme a zamícháme do polévky.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.