Škvarkové knedlíky

Suroviny: 1 kg brambor, 10 dkg krupičky, 20 dkg hrubé mouky, 1 vejce, 10 dkg mletých škvarků, 2-3 lžíce sádla, 1 cibule, sůl.

Postup: Brambory vařené ve slupce oloupeme, prolisujeme nebo najemno nastrouháme, přidáme mouku, krupičku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme váleček, rozkrájíme na stejné kousky, do každého zabalíme trochu škvarků a pak vhodíme do vařící osolené vody. Aby knedlíky nebyly oslizlé, můžeme před tím do vody zavařit lžičku škrobu rozmíchaného v troše studené vody. Knedlíky vaříme podle velikosti 10 až 15 minut. Na sádle osmahneme nakrájenou cibulku a tou pak knedlíky na talíři přeléváme.

DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.