Mrkvové řezy
Pro ty, kteří se nad mrkví ošklíbají, tomu budeme říkat řezy brusinkové.
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
50 g hrubé mouky
(nebo místo nich 250 g celozrnné mouky pšeničné)
140 g třtinového cukru
200 ml bílého jogurtu
2 mrkve
2 vejce
hrst sušených brusinek
1 prášek do pečiva
na polití: šťáva z jednoho citronu
2 lžíce cukru moučky
1-2 lžíce vody
Postup:
1. Hlubší pekáček vyložíme pečicím papírem a zapneme troubu.
2. Oškrábeme a najemno nastrouháme obě mrkve.
3. V míse elektrickými metličkami ušleháme 2 vejce a 140 g cukru.
4. Přidáme 200 ml jogurtu, přimícháme nastrouhanou mrkev, brusinky a nakonec vmícháme obě mouky s prosátým kypřicím práškem.
5. Těsto vlijeme do pekáčku s pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě upečeme.
6. Zatímco se těsto peče, svaříme si citronovou šťávu s cukrem moučkou a vodou.
7. Plech s upečeným těstem vytáhneme, hustě propícháme vidličkou a za horka přelijeme citronovým sirupem. Necháme vsáknout, zchladnout a teprve pak krájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka