Králík na hříbkách a víně
Kombinace, které pravý labužník neodolá.
Suroviny:
2 králičí stehna
2 menší cibule
sklenka bílého vína
100 g hub – hříbků čerstvých
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
sklenka vývaru
sůl
pepř
trošku tymiánu
3-4 hřebíčky
zelená petrželka
Postup:
1. Maso opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.
2. Do cibulí zapíchneme hřebíčky – jako když připravujeme rýži.
3. V pekáčku rozehřejeme máslo a olej a stehna i cibule s hřebíčkem na tom pěkně opečeme.
4. Přidáme tymián a petrželku, podlijeme vývarem a vínem, přiklopíme a zhruba hodinu v troubě pečeme.
5. Když už je maso měkké, přidáme ještě očištěné nakrájené houby a už bez zakrytí dopečeme. Hlídáme, aby se to nepřipeklo, podle potřeby malinko podlijeme ještě vývarem. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.