Ražniči bez jehly

Plánovali jste grilování a počasí nevyšlo? Nevadí, připravené suroviny můžete úspěšně zpracovat i doma a ještě odpadne napichování surovin na jehly.

Suroviny:
500 g vhodného masa (panenka, kýta, krkovice, kuřecí…)
300 g jater
200 g anglické slaniny
2 papriky
1 nožička dobré klobásy
2 nožičky párku
3 cibule
sůl
pepř
grilovací koření
olej

Postup:

1. Maso volíme takové, které nepotřebuje dlouhou úpravu. Nakrájíme ho na kousky, slaninu na malé kostičky, klobásu nakrájíme na kolečka a párky na menší kousky, které ještě můžeme na obou koncích naříznout do kříže. Můžete ale taky připravit klasické jehly nebo špejle a péci je na plechu.

2. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli nakrájíme buď na kolečka nebo na osminky, promícháme s masem a přendáme na plech s vyšším okrajem. Osolíme, opepříme, poprášíme grilovacím kořením, zakapeme olejem a dáme do vyhřáté trouby péci. V začátku pečení můžeme i přiklopit.

3. Pokud se maso více připéká, můžeme přidat maličko horké vody, tím se vytvoří chutný výpek. V závěru můžeme přihodit omyté a na čtvrtky nakrájené brambory a dopéci vše společně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.