Tvarožník podle Bohunky z Tábora

Náročnější na suroviny i práci – ovšem výsledek stojí za to. Ti, kteří vyzkoušeli, říkají: Po vychladnutí nakrájíme, podáváme, hodujeme, chutná znamenitě!

Suroviny:
na těsto: 600 g hladké mouky
250 g hery
1 kelímek zakysané smetany
1 sklenička cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
na náplň: 4 tvarohy
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 vanilkový cukr
2 skleničky cukru krupice
1 máslo
5 vajec
kůra z půlky citronu
rum – podle uvážení

Postup:

1. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, které si rozdělíme na dvě a jednu třetinu.

2. Na náplň ve větší míse ušleháme máslo s cukrem a žloutky, postupně přidáváme tvarohy, pak pudinkový prášek smíchaný s vanilkovým cukrem, citronovou kůru a trochu rumu. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

3. Větší díl těsta rozválíme a položíme na nevymazaný plech, uděláme z něj i okraje. Máte-li obavu z přichycení, použijte pečicí papír. Připravenou náplň rovnoměrně rozlijeme na těsto, vyválíme menší díl těsta a náplň zakryjeme. Propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a pečeme v předem středně vyhřáté troubě. Pečeme do zlatavé barvy, hlídáme!

A pak už platí: Po vychladnutí nakrájíme, podáváme, hodujeme , chutná znamenitě!

Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.