České tiramisu s italskými surovinami
Známe taky italské tiramisu s českými surovinami – mascarpone nahrazujeme pomazánkovým máslem a znalci pak trochu ohrnují nos.
Suroviny:
1x dlouhé italské piškoty (vydrží na 2x)
1 kelímek Mascarpone
1 šlehačka 33%
1 vanilkový cukr
2 lžičky cukru moučka
4 lžíce mleté kávy
rum
kakao nesladké, nejlépe kvalitní holandské
Postup:
1. Nejdříve uvaříme silnou kávu a necháme ji vychladnout. Vaříme-li z mleté kávy, musíme ji pak přecedit, takže rychlejší je použít kávu instantní, chuť je ovšem malinko jiná.
2. Ušleháme šlehačku a zlehka do ní vmícháme mascarpone, speciální italský sýr v kelímku.
3. Do zchladlé kávy přilijeme trochu rumu (to je ta česká stopa, Italové používají likér amaretto) a postupně v ní máčíme piškoty a skládáme je na dno formy. Vyplatí se vystlat formu potravinářskou fólií, lépe se pak s moučníkem manipuluje.
4. Piškoty zakryjeme krémem, položíme druhou vrstvu namočených piškotů, znovu dáme krém a pokračujeme až do vypotřebování surovin. Končíme krémem, který ještě poprášíme kakaovým práškem.
5. Necháme v chladu odležet.
Dobrou chuť vám přeje Ivana Úlehová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.