Ragú z párků s cizrnou
Tip na to, jak ozdravit nezdravou uzeninu - cizrna patří k nejlépe stravitelným luštěninám, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu a ještě ke všemu dobře chutná!
Suroviny:
1 šálek suché cizrny nebo plechovka sterilované
3 nožičky kvalitních párků
300 g konzervovaných sekaných rajčat nebo tzv. passaty (pasírovaná rajčata)
1 cibule
1 kapie
4 listy čínského zelí (správný název – pekingské zelí)
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl
na špičku nože chilli
Postup:
1. Nejdřív uvaříme cizrnu – předem přes noc namočenou ve vodě. Vodu na vaření nesolíme. Var trvá asi hodinu, tlakový hrnec to urychlí nebo použijte cizrnu sterilovanou – tu stačí jen zamíchat do hotového pokrmu.
2. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, osmahneme, přidáme plátky česneku, pak na proužky nakrájenou kapii a pekingské zelí a přilijeme sekaná rajčata nebo passatu. Mírně podlijeme, osolíme, okořeníme chilli – s citem a necháme podusit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.