Květáková polévka

Květák nebo také karfiol poslouží v kuchyni jako základ řady pokrmů – od polévky po studený salát. Je zajímavý obsahem draslíku, má i vitamin C, ale taky obsahuje hodně kyseliny močové, proto by ho do jídelníčku neměli zařazovat lidé trpící dnou…

Suroviny:
půl květáku
hrstka hrubé krupice
bujonová kostka nebo sůl
muškátový květ

Postup:

1. Květák rozebereme na menší růžičky, dáme do vody společně s bujonovou kostkou (nebo do osolené vody) a vaříme.

2. Když je květák měkký, rozmačkáme ho najemno, přidáme hrubou krupici a muškátový květ a ještě povaříme.

3. Na talíři zdobíme petrželkou nebo pažitkou, chuť můžeme ještě vylepšit oříškem čerstvého másla…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.