Žemlovka s tvarohem a jablky

Sladká vzpomínka na školní jídelnu a taky příležitost, jak využít starší rohlíky nebo veku…

Suroviny:
6-8 rohlíků
1 měkký tvaroh
2-4 jablka
cukr
vajíčko
skořice a případně i rozinky
mléko
máslo

Postup:

1. Rohlíky nebo veku nakrájíme na plátky.

2. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, do tvarohu vmícháme vajíčko nebo jen žloutek, trochu přisladíme a můžeme přidat i rozinky.

3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, plátky rohlíků smáčíme v míse s mlékem (spotřebuje se docela dost) a vyložíme jimi dno. Na to navrstvíme ochucený tvaroh, znovu dáme vrstvu namočených plátků rohlíků, vyložíme jimi i boky a pak zakryjeme jablky. Jablka poprášíme skořicí, případně trochu pocukrujeme, můžeme přidat i rozinky. Končíme vrstvou rohlíků.

4. V předehřáté troubě (asi 190 stupňů) pečeme, až začnou okraje zlátnout.

5. Ještě za tepla nakrájíme na porce a na talíři můžeme podle chuti ještě pocukrovat. Můžeme jíst i studenou žemlovku, ale málokdy vydrží.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.