Tofu s pórkem
Tofu je odvozenina za sójových bobů. Nabobtnalé boby se najemno umixují, vaří a pasírují. Vzniklá tekutina se ještě vysráží a tofu je na světě. Naštěstí nemusíme složitý proces podnikat doma, tofu se dá běžně koupit - přírodní, uzené i marinované.
Suroviny:
1 balíček uzeného tofu
1 pórek
2 porce asijských nudlí
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce oleje
na špičku nože chilli
Postup:
1. Tofu nakrájíme na malé kostičky a vložíme na rozehřátý olej na pánvi. Krátce orestujeme.
2. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a přidáme do pánve k tofu, promícháme, okořeníme sójovou omáčkou a chilli kořením a necháme pár minut dusit – bez pokličky. Občas zamícháme.
3. Mezitím si připravíme podle návodu asijské nudle – můžeme volit jak rýžové, tak pšeničné. Obvykle stačí přelít je vařící vodou a nechat 3-4 minuty odstát.
4. Změklé nudle přidáme do pánve s tofu a pórkem, promícháme a podáváme. Místo nudlí můžeme volit jako přílohu také rýži, pak příprava trvá o malinko déle.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.