Zabijačková polévka podle Petra

Měsíc prosinec, podle některých jazykovědců „prasinec“, nese své jméno podle prasete, protože jak uhodily mrazy, mohlo se zabíjet. Kdysi nebyly žádné lednice a mrazáky, maso se všemožně konzervovalo a přírodní chlad také pomohl s delší dobou spotřeby.

Suroviny:
2 plátky dobré tlačenky
1 jelítko
majoránka
pepř
sůl
česnek
případně zvlášť uvařené kroupy

Postup:

1. Tlačenku i jelítko sloupneme, nakrájíme a dáme rozvařit do vody.

2. Podle chuti přidáme koření a zvlášť uvařené kroupy.

3. Na talíři si každý přidá utřený česnek, k zakousnutí dobrý chléb.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.