Kapr s cibulí a celerem

Může to být taková předvánoční rozcvička a další důkaz, že kapra nemusíme jen smažit jako řízek.

Suroviny:
1 střední kapr
4 menší cibule
1 menší celer
5 lžic másla
1 lžíce hladké mouky
citronová kůra a šťáva
3 nová koření
3-4 kuličky pepře
trošku cukru
sůl
vývar

Postup:

1. Kapra očistíme a rozporcujeme.

2. Na másle podusíme nakrájené cibule a nahrubo nastrouhaný celer, přidáme trochu strouhané citronové kůry (nebo kousek kůry vcelku), pepř a nové koření. Osmahneme.

3. Na osmahnutou zeleninu dáme osolené porce kapra, mírně podlijeme a dusíme.

4. Hotového kapra vyndáme na teplý talíř, rozdušenou zeleninu zaprášíme hladkou moukou, zakápneme citronem, přilijeme vývar a dobře provaříme.

5. Pak omáčku přecedíme, chuť doladíme špetkou cukru a dáme do omáčky prohřát porce kapra. Podáváme s vařeným bramborem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.