Vařený bůček
To by až takový zázrak nebyl, ale obalený v kořenící směsi, to už k zázraku daleko nemá.
Suroviny:
1 kg pěkného libového bůčku
5-6 stroužků česneku
4-5 bobkových listů
8 celých pepřů
sůl
kořenící směs:
1 palička česneku – podle chuti
1 lžička mletého pepře
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
1 lžička worcesteru
event. 1 lžička karí
3-4 kapky tabasca
sůl
Postup:
1. Bůček dáme vařit do osolené vody, přidáme bobkové listy, celý pepř a stroužky česneku. Vaříme asi hodinu.
2. Zatímco se maso vaří, připravíme si kořenící směs: utřeme česnek se solí a přidáme veškeré další koření.
3. Uvařené maso necháme jen mírně zchladnout, ještě za tepla ho ze všech stran potřeme kořenící směsí a zabalíme do alobalu.
4. Necháme zcela vychladnout a teprve pak uložíme do ledničky a necháme den, dva proležet. Podáváme nakrájený na plátky a s dobrým chlebem.
Kuchař: Merylas
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.