Slovenská vánoční kapustnica
Pozor – nebude to o kapustě, ale o zelí! Je to takový překladatelský oříšek – Slováci zelí říkají kapusta a kapustě říkají kel.
Suroviny:
500 g kysaného zelí
250 g uzeného masa
2 paprikové ostřejší klobásky
miska sušených hub
1 cibule
česnek
pepř
1 bobkový list
hladká mouka – asi 2 vrchovaté lžíce
tuk na jíšku – asi tři lžíce sádla
100 g sušených švestek
případně kysaná smetana
Postup:
1. Předem namočené houby a uzené maso dáme vařit do vody, kterou jen mírně osolíme.
2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme růžovou jíšku.
3. Když je maso měkké, přidáme kysané zelí, pepř, bobkový list, utřený česnek, kolečka klobásy a švestky, povaříme a nakonec zahustíme cibulovou jíškou, kterou také necháme provařit.
4. Jednotlivé porce pak ještě můžeme ozdobit lžící kysané smetany. Kapustnicu – zelňačku můžeme připravit i den dva dopředu, dobře se rozleží chutě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka