Neobvyklé počasí bude brzy novou normou, říká meteorolog

Extrémní horka, sucha, neobvykle rychle se měnící teploty – všechny tyto jevy se označují jako extrémní počasí. Podle meteorologa Martina Nováka bychom jim ale neměli už nadále takto říkat, jelikož se v krátké budoucnosti stanou novým standardem.

Měnící se klima se odráží mimo jiné i na změnách počasí v naší oblasti. Určitě si všichni stačili všimnout, že se během posledních pár let počasí v České republice (a nejen v ní) velmi změnilo. Dlouhá horká léta bez delších dešťových přeháněk střídá upršený a neobvyklé chladný podzim. Bohužel to má i nepříjemné dopady na přírodu a zemědělství.

„Stačí se podívat na přírodu – spousta stromů třeba vyhlásila podzim dokonce ještě dřív, než se ochladilo. A to proto, že už byly prostě unavené,“ poukazuje meteorolog Martin Novák z meteorologického ústavu na Kočkově v Ústí nad Labem.

„Klimatologové už před několika lety upozorňovali na to, že s probíhající klimatickou změnou nám nebude tepleji, ale že počasí bude mít větší sklony k častějším výkyvům a extrémům, a to všemi směry,” pokračuje meteorolog.

Znamená to, že už není nic zvláštního na enormních teplotní skocích mezi obdobími veder a chladu. Mezi další jevy, na které si budeme muset nejspíš zvyknout, jsou silné bouřky či malá tornáda.

„Extrém by měla být situace velmi nezvyklá, vyskytující se málokdy. A jestliže se pohybujeme od extrému k extrému, je to pořád extrém?“ ptá se meteorolog.

Navrhuje proto, že bychom tomuto novému standardu měli vymyslet jiné označení. Budeme si totiž na něj muset zvyknout.

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio