Německo se chystá na den mužů

16. květen 2012

Pokud také patříte k těm tisícům Čechům, kteří jezdí nakupovat do Německa, ve čtvrtek raději zůstaňte doma. Ve čtvrtek 17. května slaví Němci Nanebevstoupení Páně a tak jsou všechny obchody zavřené. Zároveň se tu slaví i Den mužů, veselý svátek, kdy pivo teče proudem.

Skupiny zpravidla všelijak bláznivě vystrojených mužů se vydávají na výlety, jejichž důležitou součástí jsou návštěvy restauračních zařízení. Mnohé skupinky jedou na voze taženém koňmi, na kterém mívají sud piva, z něhož neváhají načepovat i jiným kolemjdoucím oslavencům. Jiné pánské výpravy si na malém vozíku táhnou soudek sami.

Vedle těchto jednoznačně veselých pánských výprav můžete potkat také třeba mužské pěvecké sbory, které Den mužů oslavují zpěvem na veřejných místech. Moc pěkně se tento svátek dá prožít na labských nábřežích v Drážďanech. Je tu vysoká koncentrace zahradních restaurací a tím pádem i oslavenců.

Pokud by se vám Den mužů zdál jako důvod pro výlet do Drážďan málo, tak můžete zajít ještě na jarní trh. Koná se v centru města na náměstí Altmarkt. To je ono náměstí, kde se koná hlavní vánoční trh.

uzeniny, salámy, trhy v Německu

Na jarním trhu jsou k mání květiny, ovoce, zelenina – především chřest, pečivo, sýry, med a další produkty od saských zemědělců a drobných živnostníků. Obligátní klobásky a bismarcky samozřejmě nechybí.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.