Nejznámější severočeské značky: Mýdlo s jelenem

27. červenec 2022

Jen málokterá značka má takovou setrvačnost, jako „mýdlo s jelenem“ – už před více než 100 lety se bez něj neobešla snad žádná hospodyně a ještě na začátku 21. století se ho prodávaly miliony kusů ročně.

Jelen ve skoku je hrdinou jedné z prvních filmových reklam, když svádí vítězný boj se špinavými čertíky, kteří sužují pradlenu u necek s valchou. Dodnes jsou dochované smaltované reklamní cedule i barevné plakáty, které hlásají, že Čistota, půl zdraví – samozřejmě čistota docílená právě pomocí mýdla s jelenem. Nijak skromně nezní ani slogan „Schichtovo mýdlo s jelenem – od roku 1848 nepřekonáno“. Kdy se ale doopravdy toto logo objevilo na kostkách Schichtova mýdla, to vlastně nevíme.

Rodina získala licenci na výrobu mýdla už v roce 1848, první výrobnou byl sklep domku v Rynolticích u Liberce. Jelena jako ochrannou známku si Schichtové zaregistrovali až roku 1891 – ale to už devět let jel moderní provoz na střekovském nábřeží v Ústí nad Labem.

Odstartovala tak historie jednoho z největších průmyslových komplexů v českých zemích, jméno Schicht patřilo do kategorie jako Baťa nebo Škoda. Mýdlo s jelenem se prodávalo ve stamilionech kusů. Leckdo se chtěl na jeho úspěšnosti přiživit, takže Schichtové bojovali s padělateli a zdůrazňovali, že padělek nikdy nedosáhne kvalit jejich receptury.

Mimochodem – poslední pokus o takový padělek je z roku 2005 – jeden internetový obchod nabízel jádrové mýdlo s jelenem, který byl o něco mohutnější a nebyl zobrazen ve skoku, nýbrž v chůzi. Nicméně podobnost to byla více než náhodná a firma po varování právníků výrobek stáhla.

Klasický jelen přežil – ostatně přežil i druhou světovou válku, pozdější znárodňování i změnu firmy ze Schicht na Severočeské tukové závody - SETUZA a přežil zlom v roce 1989. Mýdlo s jelenem se dál vyrábělo i úspěšně exportovalo – například na Slovensko, do Polska, Maďarska a Lotyšska. Dodnes jsou ženy, které toto přírodní mýdlo bez saponátů nevymění za žádný z moderních pracích prášků, jejichž reklamami nás zaplavují všechny televizní kanály.

Mýdlo s jelenem, jedna z nejdéle existujících českých značek, přežilo i stěhování výroby na Slovensko a dočkalo se i obnovení výroby v Čechách, i když ne už přímo v Ústí nad Labem. To současné mýdlo má stále stejný tvar i značku, ale nová receptura činí mýdlový kvádřík bělejší. Jeho další osud záleží jen na spotřebitelích.

autor: Martin Krsek
Spustit audio