Nejstarší kostelní věž na Děčínsku by se v budoucnu mohla proměnit na unikátní rozhlednu

10. červen 2021 13:45

Čtyřboká věž u kostela Narození Panny Marie v Benešově nad Ploučnicí by mohla sloužit jako unikátní vyhlídka. Stavba, která je zřejmě starší než kostel sám a byla součástí městského opevnění, pochází z 15. století. O zpřístupnění věže se snaží farnost společně s městem a muzeem v Děčíně.

„Vlastně to byla obranná věž – tady jsou střílny,“ otevírá farář Jiří Kovář dveře do 15 století. Gotická stavba ohromí svoji mohutností. Zeď je totiž zhruba dva metry silná. „Když to dobývali, tak bylo potřeba, aby se jim to tak docela lehce nepodařilo,“ konstatuje farář.

Obranná věž patří ke kostelu, na její zpřístupnění a také drobné opravy v kostele, vyhlásilo město Benešov nad Ploučnicí veřejnou sbírku.

„Od 1. června je spuštěna sbírka na obnovu kostelní věže a areálu kostela,“ potvrzuje starosta Benešova nad Ploučnicí Pavel Urx. Číslo účtu je možné najít na internetových stránkách města.

Na zpřístupnění věže spolupracuje s farností a městem i muzeum v Děčíně.

„V Čechách je podobných staveb do deseti – ne každá je přitom takhle vyzdobená,“ vysvětluje ředitel muzea Vlasmili Pažourek.

Farnost by měla dostat na opravu věže 800tisícovou dotaci, přispěje i město. Jestli se podaří dát ji do pořádku, první turisté by se mohli z unikátní obranné věže rozhlížet už příští rok v létě.

Spustit audio

Související